El barem indemnitzatori per accidents de trànsit és la taula de referència que regula la quantia de les indemnitzacions corresponents als danys i perjudicis ocasionats a persones en accidents de circulació.

És a dir, si has sofert lesions a conseqüència d’un sinistre i no saps quina quantitat econòmica pots reclamar, has de consultar l’últim barem per a esbrinar a què tens dret per les lesions derivades d’aquest accident.

No obstant això, aquest barem no és fix, sinó que s’actualitza en funció de la revaloració de les pensions any rere any, o segons s’estipuli en casos extraordinaris.
Des de 2016, la Direcció General d’Assegurances i Fons de Pensions és l’encarregada de publicar anualment les taules indemnitzatòries.

Barem indemnització accident de trànsit 2024

Per a calcular la indemnització corresponent en cas d’accident de trànsit han de considerar-se diversos aspectes:

  • El perjudici personal bàsic: els punts que se li assignen a cada seqüela o lesió en funció de la part del cos afectada.
  • El perjudici personal particular: una ceguesa, un avortament espontani, etc.
  • El perjudici patrimonial, mal emergent i lucre cessant, per al càlcul del qual cal prendre com a base el salari mínim interprofessional.

Per al barem indemnitzatori a aplicar en els accidents de trànsit 2024, s’estableix que els imports de la taula de quanties del barem 2023 han d’incrementar-se el 3,8% segons la revaloració de prestacions públiques del Reial decret llei 8/2023, de 27 de desembre.

Aquesta actualització 2024 del 3,8% dels danys personals afecta a les següents taules:

Indemnitzacions per causa de mort:

TAULA 1.APerjudici personal bàsic
TAULA 1.BPerjudici personal particular
TAULA 1.CPerjudici patrimonial

Indemnitzacions per seqüeles:

TAULA 2.A.2Barem econòmic
TAULA 2.BPerjudici personal particular
TAULA 2.CPerjudici patrimonial – Mal Emergent

Indemnitzacions per lesions temporals:

TAULA 3.APerjudici personal bàsic
TAULA 3.BPerjudici personal particular

Taules de lucre cessant, ajuda de tercera persona i tècniques 2024

A l’hora de reclamar una indemnització no sols cal fixar-se en les compensacions anteriors. A més de les quanties a les quals tenim dret com a víctimes d’un accident, també cal tenir en compte altres conceptes que hauran de ser considerats per a calcular el resultat final i que es veuen afectats per la pujada del salari mínim interprofessional. És el cas del lucre cessant per incapacitat absoluta o total de lesionats pendents d’accedir al mercat laboral o de l’ajuda de tercera persona.

En l’esmentat Reial decret llei 8/2023, s’estableix que aplicarà amb caràcter retroactiu a l’1 de gener de 2024 el nou salari mínim interprofessional 2024 una vegada aprovat en Consell de Ministres. Va ser el 6 de febrer de 2024 quan es va publicar en el BOE el Reial decret 145/2024 pel qual s’eleva l’SMI fins als 1.134 euros, la qual cosa situa el cost diari en uns 37,8€.

Els valors que hauran d’aplicar-se en 2024 estan reflectits en aquestes taules:

TAULA 2.C.3Indemnitzacions d’ajuda de tercera persona
TAULA 2.C.4Lucre cessant per incapacitat absoluta per a fer qualsevol treball o activitat professional
TAULA 2.C.5Lucre cessant per incapacitat total per a fer el seu treball o activitat professional
TAULA 2.C.6Lucre cessant per incapacitat que doni origen a una disminució parcial d’ingressos en l’exercici del seu treball o activitat habitual
TAULA 2.C.7Lucre cessant per incapacitat absoluta de lesionats pendents d’accedir al mercat laboral
TAULA 2.C.8Lucre cessant per incapacitat total de lesionats pendents d’accedir al mercat laboral
TAULA T.T.1Taula tècnica de coeficients actuarials de conversió
TAULA T.T.2Taula tècnica esperances de vida
TAULA T.T.3Taula tècnica de coeficients de capitalització de pròtesi i ortesi

Com calcular la meva indemnització

Cal tenir en compte que la regla general que determina la data per a aplicar el barem ve determinada per l’article 40 de la Llei responsabilitat civil i segur de circulació vehicles de motor. En ella s’indica que es prendrà la data de l’accident, però que una vegada establert l’import per acord extrajudicial o per resolució judicial és quan s’ha d’aplicar l’actualització corresponent.

CONSELL ONANDIA: Per a calcular la indemnització que mereixes per accidents de trànsit és necessari tenir en compte totes les variables que entren en joc, només així rebràs la quantitat justa que mereixes, és a dir, la màxima indemnització.
Si tens dubtes sobre quin és la màxima indemnització que pots obtenir segons el nou barem, pots posar-te en contacte directament amb mi o enviar-me el formulari que veuràs a continuació. T’atendré personalment sense cap mena de compromís.

Comença ara la teva reclamació GRATIS
Picto consulta ràpida
Consulta ràpida 24h

    He llegit i accepto la política de privacitat

    En compliment de la normativa vigent de Protecció de Dades de Caràcter Personal, li comuniquem que les dades recollides en el present formulari quedaran incorporats i seran tractats en el fitxer denominat Usuaris Web sota la responsabilitat de RAMÓN ONANDIA ALSIUS amb la finalitat de poder prestar els seus serveis, així com per a mantenir-me informat sobre qüestions relatives a l'activitat de l'empresa.
    L'informem que les dades que ens faciliti seran tractats de forma lleial, transparent, adequada, pertinent, limitada, exacta i actualitzada i no es comunicaran o cediran a tercers, exceptuant que aquesta comunicació sigui necessària o pugui suposar una millora per a la finalitat d'aquests, sempre concorde a la normativa vigent en matèria de protecció de dades, Reglament General de Protecció de Dades.
    En el cas que es produeixin canvis en algunes de les dades facilitades, amb la finalitat de mantenir el nostre fitxer actualitzat, li preguem, ens el comuniqui per escrit.
    L'informem de la possibilitat que té d'exercir els drets d'accés, rectificació, supressió, oposició, limitació del tractament i portabilitat de les seves dades de caràcter personal de forma presencial en les oficines de RAMÓN ONANDIA ALSIUS, acompanyant còpia de DNI, o bé mitjançant correu postal a RAMBLA CATALUNYA 87 2n D de BARCELONA, 08008 BARCELONA, o correu electrònic roa@onandia.com.

    5/5 - (1 vote)